Preventivni ukrepi za zaščito pred okužbo in širjenjem koronavirusa

Spoštovani, prav je , da ste seznanjeni z vsemi potrebnimi informacijami, ter da skupaj poskrbimo za lastno zdravje in zdravje bližnjih, vas pozivam, da si vzamete čas, preberete in upoštevate vse spodaj navedene informacije in napotke za pravilno ravnanje v prihodnjih dnevih oziroma tednih.
Vse koristne informacije, ki se nahajajo spodaj, so objavljene tudi na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in se dnevno posodabljajo.

Preprečevanje okužbe: Za zdravje je ključna je HIGIENA!

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju oziroma razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Na spodnji povezavi poleg zgoraj navedenih pravil najdete tudi SKICE IN NAVODILA o tem, kakšna je PRAVILNA HIGIENA KAŠLJA in NASVETI ZA UMIVANJE ROK:
https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019
KORONAVIRUS – POGOSTA ZELO KORISTNA VPRAŠANJA IN ODGOVORI:
https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori#ali-obstaja-tveganje,-da-se-nov-koronavirus-pojavi-v-sloveniji?
NAVODILA OB MOREBITNI OKUŽBI IN BOLEZNI S KORONAVIRUSOM:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_za_bolnika_v_domaci_oskrbi_koronavirus.pdf

Nobenega razloga ni za paniko, a zato, da se ne bi po nepotrebnem okužili in širili bolezen, za katero zdravilo še razvijajo, je nujno potrebno upoštevanje vse zgoraj naštete preventivne in kurativne dejavnosti.

Z dobronamernimi svarili in nasveti opozarjajte tudi drug drugega.

Lep pozdrav

Ravnatelj, Jure Grilc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja