Razstava – Nagrada Pionirskega doma

V veliko čast in veselje nam je, da Pionirski dom v Ljubljani, na Komenskega 9, začenja šolsko leto 2020/21 svoje dejavnosti z razstavo likovnih del naše šole.
Strokovni sodelavci Pionirskega doma – 5. LIKfesta so izbrali in nagradili delo učencev predmetne stopnje, posredno pa tudi moje pedagoško in mentorsko delo. Na razstavi je predstavljen arhiv grafičnih listov in slikarsko delo učenk LIKOVNEGA SNOVANJA 3 (2019/20): Zvezdno nebo ( Vincent van Gogh). Razstavljena dela bodo na ogled do konca septembra, mogoče najdete svoj grafični list -> GALERIJA.
Spremno besedilo ob razstavi strokovnih sodelavcev 5. LIKfesta :
Likovni festival Pionirskega doma – LIKfest šolsko leto 2020/2021 začenja s pregledno razstavo likovnih izdelkov, katere prispevajo učenci Osnovne šole Vodice. Mentorica Darinka Klopčič nam je ponudila vpogled v njen arhiv grafičnih listov. Grafika je zahtevna likovna tehnika in še posebno cenimo angažma mentorice, da mladim ponuja izkušnjo grafičnega tiska. Grafika s svojimi postopki in načinom ustvarjanja zahteva misel več, to kar je namreč v ustvarjalnem procesu na matrici, se na listu papirja zrcali in s presenečenjem preko preše odtisne v izkušnjo ustvarjalca in gledalca. To presenečenje je nemara največji draž grafičnega ustvarjanja. Ko izpod preše, dvigneš papir in na njem uzreš sled barve, odtisa, posledico nožka, igle ali drugega formalnega sredstva s katerim ustvarjamo likovno podobo na matrici. Grafika je ponovitev in ponavljanje je mati učenja.
Veseli smo, da lahko v Galeriji Pionirskega doma, na Komenskega 9 beremo različne odtisne in vtise, ki so jih mladi skozi leta ustvarjali v likovni učilnici Osnovne šole Vodice. Presenetljive so suhe igle in tudi več barvni linorezi. Ti odtisi so vtisi, ki sedaj vnovič živijo in pripovedujejo delo mentorice in delo otrok, ki so spoznali vse zakonitosti grafičnega lista in v njih žari preteklost, ko je grafika morda bila bolj zanimiv medij, danes pa je tudi v drugih galerijah zamenjujejo drugi mediji. To pa je lahko interaktivna vez, med klasičnim in sodobnim, med preteklim in prihodnjim, predvsem pa povabilo, da vstopimo v otroško produkcijo v kateri veje njihova iskrena energija.
S strokovnimi sodelavci LIKfesta smo v 5. ediciji likovnega festivala izbrali in nagradili delo mentorice Darinke Klopčič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja