Shema šolskega sadja

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da Slovenci v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave. Sadje in zelenjava vsebujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in druge zaščitne snovi (vitamine in minerale), ki pomembno vplivajo na zdravje. Približno 20 x v šolskem letu bomo učencem razdelili sadje  izven rednih šolskih obrokov.

Na naši šoli se zavedamo pomembnosti uživanja sadja in zelenjave pri otrocih, zato smo se vključili v  SHEMO ŠOLSKEGA SADJA. Evropska unija s pomočjo finančnih sredstev  spodbuja zdrav način prehrane otrok in porabo lokalno pridelanega sadja ter zelenjave, pridelane na integriran ali ekološki način. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati ustaviti naraščanje pojava prekomerne telesne teže ter debelosti pri otrocih.

Šola mora razdeljevanje svežega sadja in zelenjave iz Sheme šolskega sadja izvajati poleg redne šolske prehrane.

Shemo šolskega sadja bomo začeli izvajati v mesecu novembru 2011. Odločili smo se za tedensko razdeljevanje sadja po prvi šolski uri.