Šest tednov “pouka na daljavo” je za nami, pred vrati so prvomajske počitnice

Dragi učenci, spoštovani starši, cenjeni sodelavci.

Za nami je šest tednov izobraževalnega procesa na daljavo in dva meseca do zaključka pouka, ko se po šolskem koledarju začnejo poletne počitnice. Soočili smo se z novimi izzivi, ki marsikomu predstavljajo osebno in poklicno stisko. Zdaj je pristen medčloveški odnos otežen, ravno ta pa je bit vsake družbe, ki stremi k boljšemu jutri. V zadnjem mesecu in pol ste bili učenci in učitelji primorani zapustiti šolske prostore ter jih nadomestiti z učenjem oziroma poučevandaje misliti na prvi pogled. Menim, da smo pri izvedbi pouka na daljavo učinkoviti in strokovni. Prva dva tedna smo pogrešali stik z učenci, ki je glavni ključ do uspeha, a tudi le-tega smo uspeli vzpostaviti. Mnogi starši so nam hvaležni za vse, ker delamo v dobro njihovih otrok, v dobro celotne družbe.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, gospa Simona Kustec, bo predvidoma po prvomajskih praznikih sporočila, kdaj bodo vzgojno-izobraževalne ustanove odprle vrata. S sodelovanjem, razumevanjem in potrpežljivostjo smo v minulih tednih vzpostavili dokaj kvaliteten sistem izobraževanja na daljavo, ki ga glede na aktualne razmere usklajujemo in prilagajamo. Šolsko leto bo izpeljano do konca. Na željo učencev smo začeli z ocenjevanjem znanja še v prvi polovici meseca aprila. V drugem ocenjevalnem obdobju se znanje pri posameznem predmetu oceni vsaj enkrat. Učenci morajo imeti možnost, da negativne ocene do zaključka šolskega leta popravljajo vsaj še enkrat. Nacionalno preverjanje znanja za učence 6. in 9. razredov je bilo že prejšnji teden s starani MIZŠ odpovedano. Modra odločitev, saj gre za prihranek prepotrebnega časa in denarja. Vsaka izvedba nacionalnih preizkusov vzame namreč dva tedna dragocenega časa, ko v šolah učenci ne morejo pisati ostalih testov, prav tako se v obdobju NPZ-jev šestošolcev in devetošolcev ustno ne ocenjuje. Rok za prijavo za vpis v srednje šole je ministrstvo podaljšalo do 11. maja. Naši devetošolci so še zadnje prijave oddali včeraj, kar pomeni, da smo v petek, 24. aprila, odposlali na srednje šole še zadnji sveženj prijav. Prenos že oddanih prijav bo možen do 16. junija, vpis v srednje šole bo potekal med 30. junijem in 6. julijem. Izpiti nadarjenosti za vpis v nekatere srednje šole, kjer je to potrebno, se bodo izpeljali v začetku junija.

V tednu, ki se počasi izteka, mi je v sodelovanju z gospodom Mihom Bergantom, direktorjem JP Komunala Vodice, uspelo pridobiti še dva namizna računalniška kompleta. S tem smo učencem olajšali izobraževanje na daljavo, saj je spremljanje videokonferenc na mini prenosnikih precej bolj oteženo kot na namiznih računalnikih. Kot kaže, smo zadostili vsem potrebam po računalniški opremi.

Kot nam zagotavljajo na MIZŠ, so v stalnem sodelovanju s strokovnimi institucijami in ves čas budno spremljajo stanje epidemije in njen vpliv na možnost ponovnega odprtja izobraževalnih ustanov. Bojda so pozorni na prakse in učinke odprtja ustanov v sosednjih državah, tako da bodo vzgojno-izobraževalne ustanove ponovno odprte takoj, ko bo podana ocena, da je to zadosti varno za vse udeležence vzgoje in izobraževanja. Osebno si želim, da bi z vzgojno-izobraževalnim procesom začeli v ponedeljek, 18. maja. Lahko bi izpeljali še nekatera tekmovanja. Zlasti naravoslovno nadarjeni učenci so bili za tekmovanja prikrajšani, saj so tekmovanja iz tega področja na sporedu po večini v mesecu marcu in aprilu. Zaključek šolskega leta je vedno veličasten. Devetošolci se od domače osnovne šole, poslovijo z »Valeto«, čarobno dvourno prireditvijo za katero se vedno zelo potrudijo. Močno upam, da letošnja bo. Malo drugačna, kot smo jih bili vajeni do sedaj, saj valete »pod milim nebom« še nismo imeli. Naši osmošolci še vedno upajo, da šolsko leto zaključijo z naravoslovno-športnim taborom v Radencih ob Kolpi. Še kako bi jim ga privoščil, saj je dvomesečna osama vsakega izmed njih privedla do tega, da vse pogosteje razmišljajo o brezskrbnem druženju s sošolkami in sošolci v objemu neokrnjene narave. Upam, da se nekaj mojih želja ter želja številnih učencev, učiteljev in staršev, uresniči.

Za učence je nastopil čas prvomajskih počitnic, za učitelje in starše pa zaslužen oddih. Teden, ki prihaja, naj bo brezskrben, namenjen naj bo predvsem počitku. Oddahnite in sprostite se, morda pa se malo zazrite nazaj, da uvidite kaj vse vam je uspelo, dragi učenke in učenci, cenjeni starši ter spoštovani sodelavke in sodelavci. Skupaj nam je spelo nekaj velikega.

Pred vrati so prazniki. Dovolite mi, da vam čestitam ob dnevu upora proti okupatorju ter mednarodnem prazniku delavstva, ki predstavlja mednarodni simbol solidarnosti vseh delavcev.

Ostanimo zdravi in upajmo na čimprejšnje snidenje v šoli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja